Kesäyön taikaa Tainiolla

Viime aikoina on tullut pidettyä hiljaiseloa blogin päivittämisen suhteen. Syy tähän on puhtaasti se, ettei ole juurikaan tullut kalasteltua erinäisistä syistä johtuen. Osaltaan syy on ollut ajanpuutteessa, mutta isolta osin myös siitä, että kevään Slovenian reissun jälkeen motivaatio eteläisen Suomen kalavesiä kohtaan on ollut heikko. Toukokuussa tein yhden piston Kukuljärvelle, mutta tuosta reissusta ei paljoa kerrottavaa jää koska istutukset oli tehty viikon sisään pistostani. Tämä tarkoitti vähän turhankin helppoa kalastusta... Toukokuun lopulla poikkesin yhden luvan verran Kyykoskella, mutta kalastuksen sijasta keskityin enemmän heittotekniikkani hiomiseen Sulunkosken aukealla rannalla. Saaliit jäi tuolla reissulla saamatta ja saalispäiväkirjakin huusi tyhjyyttään.

Ajoitin ensimmäisen kesälomaviikkoni viikolle 25, joka on mielestäni paras viikko koko Suomen kesässä. Juhannusta edeltävällä viikolla monet paiskivat vielä töitä, mikä vähentää ruuhkaa suosituissa kalapaikoissa. Juhannusviikolla eteläisessä Suomessakin yöt ovat todella valoisia, minkä takia koko yön pystyy ilman suurempia ongelmia kalastamaan. Vedetkin ovat usein tässä vaiheessa kesää vielä kalastulämmöissä, vaikka todettakoon että nyt aletaan olla monissa paikoissa kipurajoilla.

Pakkasin kalastuskamat autoon 17.6 ja otin suunnaksi Tainionvirran. Mökiltä käsin Tainiolle ajaa tunnissa, minkä takia juhannusviikon yöpistot Tainiolle alkaa olla itselle jo jonkinlainen traditio. Olen lopettanut Tainion päiväkäynnit, koska en liiemmin välitä liiallisesta tungoksesta kalapaikoilla. Toisekseen yö- ja aamu-yö on kalojen aktiivisuuden kannalta parasta kalastusaikaa.

Saavuin Hartolaa klo 22 maissa ja lupien hakemisen jälkeen suuntasin nelosalueelle. Paikalla ei ollut muita, kuten odottaa sopikin. Kalastelin uomien loppuliu'ut pintaperholla ilman tapahtumia tai kalahavaintoja. Vesi näytti omaan silmään harmillisen tummalta ja kahlaaminen oli vaivalloista kun pohjaa ei erottanut. Jotenkin tuntuu että vedenlaatu Tainiolla laskee vuosi vuodelta. Auringon laskettua suuntasin kolmosalueelle yökalaan ja kasasin yön pimeitä hetkiä varten streamerisetin. Yölle osui noin tunnin mittainen aktiivisuusjakso, jolloin kaloja näkyi paljon, siiman päähän en niitä vaan osannut houkutella. Parin tunnin streameri-sessio toi pari karkuutusta hopeisesta tinselistä sekä yhden n.25-30cm todella pullean evällisen taimenen, joka oli kuitenkin kroppakala.

Kolmosalue aamu-auringon jo noustua
Pidin evästauon noin klo 1-2 välillä ja aamun alkaessa valjeta kasasin nymfisetin ja perukkeeseen solmin #10 oliivin larvan sekä jatkoperällisen kuulapupan. Aloitin kalastuksen kalastusalueen alarajalta mistä nousikin aika nopeasti ensimmäinen, n. 50 cm todella hoikka taimen. Kala kelpuutti päätyperhona uineen larvan. Samaista larvaa puraisi hetken päästä myös pieni n.25-30cm eväleikattu taimenen penikka. Tovin päästä larva löytyi n. 40 cm ihan nättikuntoisen taimenen suupielestä. Samoilta jalansijoilta, heti seuraavalla uitolla larvaa puraisi n. 50 cm, todella hoikassa kunnossa oleva taimen. Epäilin näitä kahta hoikkaa taimenta vanhoiksi istareiksi, tai sitten ovat paastonneet oikein kunnolla kevään/alkukesän. Tovi tästä siimaa vietiin jälleen... Tällä kertaa kala oli yläperhona uineessa jatkoperäpupassa ja suureksi hämmästykseksi paljastui evälliseksi paria senttiä vajaaksi puolimetriseksi kalaksi. Tämä kala oli habitukseltaan muutenkin erinäköinen kun muut illan aika tulleet kalat ja omasi myös harvinaisen ehjät ja identtiset rinta/vatsaevät sekä selkäevän. Lieneekö kyseinen kala luonnonkala vai vanha istari... yhtä kaikki, hieno kala kuitenkin.

Siistikuntoinen rasvaevällinen Myllykosken asukki... Valokuva ei tee tälle oikeutta.
Seuraavaksi oliivia larvaa puraisi jälleen n. 30 cm evällinen kala. Tämäkin oli todella pullea ja poikkesi myös olemukseltaan aikasemmin saamastani eväleikatusta saman kokoluokan lajikumppanista... Mikäli saamani rasvaevälliset kalat olivat luonnonkaloja, uskaltaisin sanoa luonnonkannan kohentuneen Tainiolla tai sitten itsellä kävi vain tuuri tänä yönä. Hetki edellisestä ja oliivia larvaa puraisi hieman vantterampi tonko, joka paljastui haavissa n. 50-55cm pulleaksi istariksi.

Illan suurin n.50-55cm oliivia larvaa puraissut taimen
Tässä vaiheessa kello näytti jo 5:30 ja päätin lähteä kotiin. Kaikkinensa todella onnistunut reissu hieman vaikeasta alkuillasta huolimatta. Reissun ykkösperho oli oliivi larva, jota riepoteltiin useamman kerran. Kiitosta täytyy taas jakaa Ikon G430 koukulle, josta ei tippunut yhtää kalaa illan aikana.

Illan ehdoton ottikone oli oliivi liimalarva #10
Koukku: Ikon G430 #10
Painotus: Ikon tungsten 3.5 mm + lead free painolanka rungolla
Runko: läpikuultava nymph skin + haluttu väritys permanent tusseilla + Ikon UV NYMPH BOND THIN

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaldoaivin erämaa 2021

Ruonekjåkkå & Guijaure 8.8.2021 - 12.8.2021

Vaellus Finnmarkin ylängöillä